Politiker bör lära sig mer om psykisk ohälsa

Den 27:e mars 2013 släppte Försäkringskassan en rapport om sjukfallen och sjukpenningtalen. Den är beställd av och riktad till Regeringen och innehåller anmärkningsvärda siffror på att sjukfallen ökar drastiskt just nu, speciellt då det gäller kvinnor och gruppen unga 20-29 år. Det är framförallt psykisk ohälsa som märker ut sig både hos män och kcinnor. Detta är oroväckande tycker vi som skrivit Brinntid. En del kanske säger ”ja men det är klart det faller med nya regler och sen går det upp lite igen”. Det som däremot är extra allvarligt med denna rapport är att man ser en kraftig ökning av sjuka på kort tid – samtidigt som även arbetslösheten ökar. Det här är en ovanlig syn (oftast minskar sjukskrivningar när arbetslösheten ökar och tvärtom) och exakt vad det betyder vet vi inte än.

Vad vi kan göra? Pernilla Alexandersson, en av författarna till Brinntid, var med i Studie Ett och diskuterade detta. Hennes förslag på något som vi kan ändra på snabbt: Varje politiker måste se sitt högst personliga ansvar i att läsa på mer och lära sig mer om psykisk ohälsa. Det finns så många myter inom detta område på både samhälleleig, organisatorisk och individnivå. Om kompetensen ökar kan vi möta det nya samhället som är präglat av globalisering, internationalisering, hårdare klimat gällande bostäder och arbete med mera.

Lyssna mer på hennes tankar om sjukskrivning och psykisk ohälsa på Studio Etts hemsida.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *