Politiker bör lära sig mer om psykisk ohälsa

Den 27:e mars 2013 släppte Försäkringskassan en rapport om sjukfallen och sjukpenningtalen. Den är beställd av och riktad till Regeringen och innehåller anmärkningsvärda siffror på att sjukfallen ökar drastiskt just nu, speciellt då det gäller kvinnor och gruppen unga 20-29 år. Det är framförallt psykisk ohälsa som märker ut sig både hos män och kcinnor. Detta är oroväckande tycker vi som skrivit Brinntid. En del kanske säger ”ja men det är klart det faller med nya regler och sen går det upp lite igen”. Det som däremot är extra allvarligt med denna rapport är att man ser en kraftig ökning av sjuka på kort tid – samtidigt som även arbetslösheten ökar. Det här är en ovanlig syn (oftast minskar sjukskrivningar när arbetslösheten ökar och tvärtom) och exakt vad det betyder vet vi inte än.

Vad vi kan göra? Pernilla Alexandersson, en av författarna till Brinntid, var med i Studie Ett och diskuterade detta. Hennes förslag på något som vi kan ändra på snabbt: Varje politiker måste se sitt högst personliga ansvar i att läsa på mer och lära sig mer om psykisk ohälsa. Det finns så många myter inom detta område på både samhälleleig, organisatorisk och individnivå. Om kompetensen ökar kan vi möta det nya samhället som är präglat av globalisering, internationalisering, hårdare klimat gällande bostäder och arbete med mera.

Lyssna mer på hennes tankar om sjukskrivning och psykisk ohälsa på Studio Etts hemsida.

Publicerat i debatt | Lämna en kommentar

Berättelsen om hur Brinntid kom till

Här kan du klicka dig fram och lära dig mer om hur Brinntid kom till. För att kunna läsa texten bättre, välj helskärmsläge eller klicka på texten du inte ser för att sedan fortsätta klicka dig fram. Lycka till!

Publicerat i inlägg | Lämna en kommentar

Har du gjort något bra eller är du duktig?

Enligt en ny amerikansk studie som SVT rapporterar om spelar hur vi berömmer våra barn roll för hur våra barn senare i livet upplever att de kan förändras eller om barnen upplever sig statiska. Givetvis syns en könsskillnad i detta där förändringsbenägna barn som blivit berömda för vad de gjort, inte för sina kompetenser, är pojkar och barn som upplever som statiska är flickor.

I denna en amerikansk studie har de undersökt hur formuleringarna “you worked hard” med “you’re so smart” som på svenska översatts till ”vad duktig du är” och ”vad bra du jobbat” påverkar hur barnen upplever att de senare i livet är föränderliga, kan bli bättre. Att direkt föra över den amerikanska studien till en svensk kontext ser jag som besvärligt. Dels på grund av språkskillnaden som syns i översättningarna av citaten ovan (SVTs översättning). Duktig betyder enligt SAOL bl a bra och dessutom skicklig och kompetent. Att göra kopplingen till den allmänt vedertagna uppfattningen om vad som är en duktig flicka (ett överpresterande ångestlok) blir också komplicerat då det snarare är den nya bilden av den duktiga flickan (en kompetent och skicklig person som älskar att prestera men som hålls tillbaka pga dammiga ja könsstrukturer och system i samhället) som studien visar på.

Och enligt detta så hamnar vi återigen i den söndertrampade och felaktiga uppfattnigen att det är något dåligt att vara duktig och flicka. Det som är intressant med studien är att det, återigen, bevisats att vi berömmer olika pga kön. Det är inte användandet av ordet duktig eller inte per se som är det avgörande för att skapa ett negativt eller positivt förhållningssätt till prestation. Jag vill också veta hur föräldrarna uttalat berömmet. Jag tror nämligen att vi snarare påverkar våra barn indirekt än direkt. Det är hur vi säger saker snarare än vad som lämnar spår. Känslan som stannar kvar och den generella oförmågan att ta tid till att reflektera med sina barn över vad det är som händer. Att vi nöjer oss med att säga ”vad duktig du är” eller ”vad bra du gjorde det där” är det egentliga problemet.

Mvh Sanna Lilie

Publicerat i debatt | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Om hållbara studier och tecken på stress

Det pratade Sanna om för Ekonomistudenterna på Lunds universitet förra veckan, den 5 februari.

Publicerat i seminarium | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Kompetensutveckling inom stresshantering och jämställdhet

Denna höst och vinter har Sanna och Pernilla rest runt mycket och föreläst och hållt workshops i ”Ett hållbart engagemang”, ”Konsten att brinna utan att brinna upp” och ”Duktig Flicka 2.0”. Det är fantastiskt att få kompetensutveckla engagerade människor i hur de kan hanter sina talanger och sin inre glöd. Det som är fiffigt är också att deltagarna kan få med sig varsin bok!

Hör gärna av dig till författarna om du är intresserad av att ha oss på besök.

Publicerat i inlägg, seminarium | Lämna en kommentar

Brinntid på Landskrona stadsbibliotek

Ikväll kl sju blir Sanna intervjuad av skribenten/krönikören/filmregissören Csaba Bene Perlenberg på Landskronas stadsbibliotek om boken, brinntiden och att brinna ut. Lokaltidningen Landskrona/Svalövs Mikael Öhrn intervjuade, 20121128, sid 5.

Publicerat i i media | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Bloggskörd om Brinntid

Här kommer några blogginlägg som vi blivit tipsade om. De tar alla upp vår bok Brinntid.

Har du skrivit något? Tipsa oss gärna!

http://denvarbra.wordpress.com/2012/11/13/om-ordet-ko-inte-inte-fanns/

http://vrsbibliotek.wordpress.com/2012/09/22/stark-stressad-snurrig/

http://www.karinlilja.se/?p=1311

Publicerat i inlägg | Lämna en kommentar

Brinntid gästar Maktsalongen

Den 5:e december 2012 kommer Pernilla Alexandersson att föreläsa för Maktsalongen om Brinntid och ett hållbart engagemang.

Maktsalongen är ett mentorskapsprogram och nätverk för unga kvinnor med ledarroll inom ideell sektor. Under ett år får deltagarna möjlighet att utvecklas i sin ledarroll tillsammans med en erfaren mentor och ett nätverk med andra tjejer i samma ledarsituation. Programmet pågår under ett år, programmet för 2012 är fulltecknat och just nu igång.

Det är viktigt att man som ung, engagerad och kvinna inte blir lurad att tro att man ”ska välja sina strider” eller ”sluta vara duktig”. Självklart ska man prioritera, målsätta och bekräfta rimliga normer, men det sammanfattar vi författare bakom Brinntid som ”bli duktigare på att hantera stress och sin egen förmåga och talang”. Eller Duktig Flicka 2.0.

Så därför är det mest stor glädje Pernilla kommer att föreläsa för Maktsalongens adepter 2012. De kommer att få en utmanande kväll där de får utforska sin egen kropp som ett verktyg och sin mentala förmågas gränser.

Publicerat i inlägg | Lämna en kommentar

Brinntid i Kärrtorp

På Turteatern i Kärrtorp söder om Stockholm går just nu pjäsen ”Den nya gudomliga komedin” som handlar om prestation, arbete och duktighet. Därför var Pernilla där den 17:e november och föreläste om Brinntid. Det var Nätverket Linje 17 som hade en dag om arbetslinjen. Nu säljs också Brinntid i bokhyllan i relation till fiket KaféT som ligger i teaterns lokaler. Så ser du pjäsen kan du passa på att köpa en bok i pausen.

Publicerat i inlägg, seminarium | Lämna en kommentar

Brinntid i Sundbyberg

Den 7:e november föreläste Pernilla Alexandersson om Brinntid på Feministisk mötesplats på ABF i Sundbyberg, norr om Stockholm. En engagerad publik på ca 20 personer berördes och engagerades av Pernilla och Sannas berättelse. Några i publiken hade egna erfarenheter av utbrändhet och samtalet blev mycket givande och stärkande!

Inför arrangemanget var det ett fint reportage om henne och boken i Magasin Sundbyberg. Här finns den också på nätet.

Publicerat i seminarium | Lämna en kommentar

Tro & politik berättar om hur eldsjälar släcks

Lovisa Arvidsson skriver i ledaren för senaste numret av Tro & Politik om Brinntid och engagemang hos unga eldsjälar:

”Arbetarrörelsen är byggd av människor som brinner för sitt engagemang för ett bättre, mer rättvist samhälle. Men inom arbetarrörelsen har vi också många som blir brända, eller vars brinntid tagit slut – för att låna Pernilla Alexandersson och Sanna Lilies uttryck – som skrivit boken ”Brinntid” (läs intervjun med en av författarna på sidorna 8–9). Under de tio år jag har varit engagerad socialdemokrat har jag mött ett fleratal unga kvinnor i arbetarrörelsen som kommit ut från läkaren med diagnosen utbränd eller depression.”

Här finns också en länk till artikeln om Brinntid och en av författarna Pernilla som Lovisa hänvisar till.

Publicerat i inlägg | Lämna en kommentar

Chefstidningen om unga på arbetsmarknaden

Chefstidningens septembernummer tar upp frågan om att hålla lågan brinnande genom hela arbetslivet. En av Brinntids författare, Pernilla Alexandersson, är intervjuad om just insteget på arbetsmarknaden och chefens roll i att hjälpa unga engagerade att hitta sin egen stig i arbetslivet.

Vill du läsa artikeln så finns den i elektronisk variant på Chefstidningens hemsida.

Publicerat i i media | Lämna en kommentar

Tips om Brinntid i ELLE – augustinumret

Publicerat i i media | Lämna en kommentar

Brinntid recenseras i Jusektidningen

Jusektidningens Annette Ulvenholm Wallqvist ger Brinntid tre av fem i betyg i sin aktuella recension. Tack! Recensenten verkar vilja ha mer:

”Författarna ger inga färdiga svar, utan vill sätta fingret på att det är dags att syna även utmattningssyndromen ur ett genusperspektiv. Det känns som en ny och viktig diskussion som borde fått mycket mer utrymme. Först mot slutet tar argumentationen fart på allvar.”

Vi tolkar det som om att det kan finnas intresse för en uppföljare?

Publicerat i recension | Lämna en kommentar

Ett hållbart engagemang – frivilligfrukost i Malmö

Den 13:e september har vi den stora äran att få hålla en frvilligfrukost för Frivilligcentra i Malmö. Vi kommer att prata om Brinntid i relation till ideellt engagemang och vi kommer att ge en massa tips utifrån våra egna erfarenheter. Varmt välkomna att läsa mer eller anmäla er här.

Publicerat i seminarium | Lämna en kommentar

Sanna snackar stress med Din gata 100,6

Lyssna på när Sanna snackar om och ger tips om stresshantering i God Morronshowen på Din Gata 100,6 i Sveriges radio.

Publicerat i i media, upplevelse | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

”Enligt O” läser Brinntid

Om att kunna varva ner och märka behovet av det på hur en läser böcker. Fint skrivet av Enligt O!

Läs här: ”Istället för läkare”

Publicerat i blogg, upplevelse | Lämna en kommentar

Om havet och lugnet, signerat i Hallandsposten 26 juli 2012

Publicerat i debatt, i media, inlägg, upplevelse | Lämna en kommentar

Sanna intervjuas av Sydsvenskan

Sydsvenskans In på livet-reporter Maria Werner intervjuade Sanna om depression och flytten till Malmö. Publicerades den 16 juli.

Publicerat i i media, upplevelse | Lämna en kommentar

Norrbottenskuriren om Brinntid

Läs Eva Åströms krönika om duktighet och brinntid. Tack för den fantastiska texten!

Publicerat i i media | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

”Jag slutade lita på min magkänsla”

Lyssna på intervjun med Sanna om hennes utbrändhet och hur miljöombytet blev en frizon från stress.

Publicerat i i media | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

”Att vara driven är ingenting negativt”

Klara Strandberg skriver personligt om sin egen brinntid i Dagens ETC den 8 juni.

Publicerat i i media | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Pernilla pratar om utbrändhet i SR Metropol med Sanna Bråding

Samtidigt som Sanna blev intervjuad av Sydsvenskan så snackade Pernilla om Brinntid och sin utbrändhet i SR Metropol med Sanna Bråding. Lyssna här!

Publicerat i i media | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Recension av Brinntid i Göteborgsposten

I måndags recenserade Ingrid Bosseldal Brinntid. Många fina ord och vi glädjer oss åt känslan av att ha skapat förståelse.

”Brinntid är ett utmärkt första steg till att tänka och tala om utbrändhet/utmattningssyndrom och utmattningsdepressioner i könade termer – utan att anklaga de ”duktiga flickorna” – genom att se hur olika ojämställda strukturer samverkar för att osynliggöra de utmattade männen och individualisera de utbrända kvinnorna.”

Läs recensionen här!

Publicerat i i media, recension | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Recension av Brinntid i Feministiskt Perspektiv

Du som prenumererar på tidningen kan läsa recensionen här, om inte tecknar du en prenumeration här!

Publicerat i recension | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Pernilla bloggar om duktiga flickor emellan

Ni kan också följa Pernilla via bloggen ”Jämställdhetsexperten” där hon bland mycket annat skriver om duktighet.

Publicerat i blogg | Etiketter , | Lämna en kommentar

Sanna och Pernilla i Studio Ett, P1

Lyssna här på Sannas story och Pernillas expertis i Studio Ett i P1, Sveriges radio. Li Hellström och Jörgen Huitfeldt intervjuade. Sändes 31 maj 2012.

Publicerat i i media | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Brinntid fick fem av fem M i tidningen Må Bra

Publicerat i i media, recension | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Sveriges äldsta studenttidning Lundagård om Brinntid

På ett snyggt sätt varvar skribenten tankar om Isabella Löwengrip och Brinntid på temat ”Den skämmiga duktigheten”.

Publicerat i debatt, i media | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Om Brinntid i City Skåne

Duktiga Maria Lidman som är redaktör för hälsobilagan i City Skåne intervjuade Sanna om Brinntid. Här är onlineversionen av tidningen. Artikeln hittar du på sidan 16.

Publicerat i i media | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

På Selfmades fredagsfrukost reclaimade vi den duktiga flickan

Vi var 24 personer som samlades på Selfmades kontor i Malmö idag för att reclaima den duktiga flickan. Det var helt fantastiskt att så många gjorde sina röster hörda, ställde viktiga frågor, tipsade varandra om knep och knåp för att övervinna rädslan att inte räcka till. Hoppas verkligen att alla hittar dörren till sitt eget värde att och rätten att vara kompetent, duktig och värdefull! Tack för att ni kom!

Publicerat i seminarium | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Om Brinntid i Mer Effekt

Duktiga flickor som inte skäms

Publicerat i i media | Etiketter , | Lämna en kommentar

Festligt med Brinntid

Den 25 april i Stockholm på Bonden bar och den 2 maj i Malmö på Grand Öl & Mat firade vi Brinntid. Tack alla ni som kom och var glada tillsammans med oss! Och tack alla ni som var med oss i tanken!

Publicerat i festligt | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Recension av Brinntid på Feminetik

”Brinntid vill reclaima den duktiga flickan”

Publicerat i i media, recension | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Södermalmsnytt uppmärksammar Brinntid

Publicerat i i media | Etiketter , | Lämna en kommentar

Om Brinntid i Aftonbladet

Ingen skulle säga till en kille att ta det lugnare” döpte Monica Gunne sin krönika till idag på baksidan av Aftonbladet. Pernilla intervjuas och säger ”Jag blev stressad av att stå där och vara kompetent och brinna och få ­höra att jag ­inte skulle vara så.”

Publicerat i debatt, i media | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Isabella Löwengrip om utbrändhet i SVT

”Isabellas hemligheter” heter Löwengrips nya bok där hon ger råd till unga kvinnor på väg ut i vuxenlivet. Hon berättade igår i SVTs morgonsoffa bland annat om sin utbrändhet och programledaren säger: ”Om jag hade varit din farsa så hade jag bundit fast dig någonstans och satt dig i en stuga på fjället. Varför är det så viktigt att vara framgångsrik och lyckas med allt man förutsätter sig?” Isabella svarar ”Jag mår inte dåligt av det, det är en del av min personlighet.” men tillägger senare att ”Det har jag varit så arg på, att jag skulle vara så duktig hela tiden!”.

Återigen, sluta trycka ner duktiga flickor, håll inte tillbaka dem för det är inte dåligt att vara duktig. Hitta istället sätt att stödja personer som Isabella som har enorma och värdefulla drivkrafter. Personer som hon kommer att förändra världen.

Publicerat i blogg, debatt | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Våga vara duktig

Det finns en uppfattning i samhället om att det skulle vara något dåligt att vara duktig. Fast att själva ordets betydelse är bra, kompetent och skicklig. I boken Brinntid skriver vi om att det inte behöver vara något dåligt med att vara duktig. Dock försvåras det arbetet genom att artiklar med rubriken ”Våga vägra duktighetssyndromet” skriver tipslistor om hur vi kan sluta vara duktiga. Du behöver inte sluta vara duktig för att inte riskera att gå in i väggen eller riskera att bli stressjuk. Istället väljer vi att hålla med om väldigt mycket som artikeln innehåller, mycket av det skriver vi om i boken. Det vi tycker är tråkigt och synd är när duktighet görs till något dåligt. Vi måste istället bli duktiga på att hantera stressen som är en naturlig del av dagens samhälle.

Publicerat i blogg, debatt, upplevelse | Etiketter , , | 2 kommentarer

Om Brinntid i Situation STHLM idag

Publicerat i i media | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Om #Brinntid på Bokförlaget Atlas blogg

”Min eld är den största”

Publicerat i blogg, upplevelse | Etiketter , | Lämna en kommentar

Debatt i Dagens Arena 23 april 2012

Vi skrev en debattartikel om att det inte är dåligt att vara en duktig flicka. Dagens Arena publicerade och kommentarfältet fylldes, artikeln rekommenderades, i skrivande stund av över 400 personer. Tänk! Den duktiga flickan är redan en framgång!

Publicerat i debatt, i media | Etiketter , , , | Lämna en kommentar